Porter Warmiński z Wiśnią
Kormoran
Do leżakowanego przez pół roku Porteru Warmińskiego dodajemy naturalny sok wiśniowy i znów leżakujemy. Nie dosładzamy, nie aromatyzujemy. Pozwalamy jedynie, aby palona, czekoladowa słodycz piwa zharmonizowała się z kwaskową i wytrawną owocowością wiśni. Efekt jest piorunujący! Piwo zyskuje nowy wymiar. Pozostaje nieprzejrzyście czarne, a obecność owocowego akcentu zdradza jedynie kolor piany. O ile w wersji podstawowej jest ona kremowo-beżowa, to po dodaniu wiśni zyskuje delikatnie czerwonawy odcień. W aromacie obok typowo porterowych nut gorzkiej czekolady, kawy, czy czekoladek pojawia się znacznie lżejsza, lekko kwaśna nuta wiśniowej owocowości.
Porter Warmiński z Wiśnią smakuje niczym najlepsze belgijskie praliny. Jest deserowe, pełne w smaku, czekoladowe, aksamitne, a nuta szlachetnego alkoholu delikatnie pieści i rozgrzewa podniebienie. Wszystko to, zbalansowane delikatnie kwaskową, wręcz wytrawną wiśnią, tworzy pięknie zharmonizowaną kompozycje o zadziwiająco wysokiej pijalności.
woda, słody jęczmienne (jasny, karmelowy, palony), ekstrakt słodowy, naturalny sok wiśniowy (5,2%), chmiel, drożdże.
Sklepy scpecjalistyczne, Duży Ben, Intermarche
Opinie użytkowników
Brak komentarzy dla tego piwa.