Imperium Prunum
Kormoran
Metoda warzenia: tradycyjna, dolna fermentacja, niefiltrowane, długo leżakowane
Pasteryzacja: Tak
Gatunek piwa: imperialny porter bałtycki
Imperium Prunum to imperialna (dubeltowa) wersja króla polskich piw porteru bałtyckiego. Tradycyjne portery mają 21% ekstraktu i ok. 9% alkoholu. Nasze piwo ma 26% ekstraktu, a drożdże odfermentowały je do 10,5% alkoholu. Piwo jest czarne, nieprzejrzyste, z beżową drobnopęcherzykową pianą. Piękne rubinowe błyski ujawniają się po każdym łyku w czasie powolnego spływania po ściance naczynia.
W aromacie uderza feeria ciemnych zapachów: kawy, kakao, czekolady i czekoladowych pralin sowicie nadzianych owocami z likieru. Wszystko to unosi się łącząc z nutami szlachetnego alkoholu oraz wędzonych owoców. Co ważne, zdecydowana wędzona nuta łącząca oba elementy kompozycji piwa pochodzi nie od wędzonych słodów, a od zastosowania Suski Sechlońskiej – wędzonej śliwki węgierki pochodzącej z okolic wsi Sechna, posiadającej unijny certyfikat Chronionego Oznaczenia Geograficznego.
Smak potwierdza wszystko to, co pojawiło się w aromacie. Płynna czekolada i najlepsze belgijskie praliny łączą się z delikatną słodyczą, palonością oraz delikatnie kwaśnym kawowym finiszem. Szlachetne, rozgrzewające nuty alkoholowe pozwalają delektować się każdym łykiem. Wszystkie elementy – niczym jesienna mgła w górskiej dolinie – łączy owocowa wędzoność śliwki.
woda, słody jęczmienne, ekstrakt słodowy jęczmienny, śliwka suszona tradycyjnie - Suska Sechlońska (7,9%), chmiel, drożdże
Sklepy scpecjalistyczne, Duży Ben, Intermarche
Opinie użytkowników
Brak komentarzy dla tego piwa.