Trzech Kumpli - Oaty
Trzech Kumpli
Chcieliśmy uwarzyć ciemne piwo, które nie będzie ani za gorzkie, ani za słodkie, ani za wytrawne, ani za pełne. Takie, które paloności będzie miało w sam raz, ciała – czyli charakterystycznej piwnej konsystencji – w punkt. Goryczy natomiast tylko tyle, by zrównoważyć słodową słodycz, zaś wszystkich tych rzeczy, które lubimy – czekolady, kawy, orzechów, suszonych owoców – w bród! Jeśli jeszcze dodamy cudowną kremową konsystencję pochodzącą od dużej ilości płatków owsianych, to chyba mamy przepis na idealnie zbalansowane ciemne piwo.
W pierwszych warkach Oaty wysycone było tradycyjnie – dwutlenkiem węgla, ale by dodać mu jeszcze większej jedwabistości, stopniowo, w kolejnych warkach „przesuwaliśmy” się w kierunku azotu. Obecnie Oaty wysycamy już tylko azotem i postanowiliśmy zamieścić krótki film pokazujący jak poprawnie nalać naszego owsianego stouta. Podstawą jest nalewanie w sposób zdecydowany.
Woda, słód jęczmienny, płatki owsiane, palony jęczmień, chmiel, drożdże.
Chmiele: Columbus
Sklepy specjalistyczne, Duży Ben, Al. Capone, Inter Marche
Opinie użytkowników
Brak komentarzy dla tego piwa.