Cieszyn - Rye Wine
Cieszyn
Nagroda specjalna Browaru Zamkowego Cieszyn w konkursie Grand Champion Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych 2017, receptura - Mariusz Bystryk. Warzenie tego typu piwa, wymaga od piwowara dużej cierpliwości i zaangażowania. Dość powiedzieć, że sam proces powstawania brzeczki, która byłaby gotowa do fermentacji, trwał ok 20 godzin. Najtrudniejszym jego etapem, była część związana z filtracją zacieru - jego czas, niemalże czterokrotnie przewyższał standardowe czynności. Wszystkie operacje, prowadzone były pod nadzorem autora receptury - osobiście doglądał procesu i pomimo wielkiej satysfakcji jaką mu to dawało, po kilkunastu godzinach wysiłku, całkowicie opadł z sił. Uzyskaną wspólnym trudem brzeczkę, zaszczepiono drożdżami belgijskiej proweniencji, które raźno zabrały się do pracy. Po skończonej fermentacji, młode piwo trafiło do tanku leżakowego w browarnianych piwnicach, gdzie dojrzewało przez kilka miesięcy, czekając na swą premierę. Dzięki dużej zawartości słodu żytniego, uzyskaliśmy intrygujące, gęste i „kleiste” piwo o pokaźnej podbudowie słodowej. Wyraźna słodycz jaką czujemy, jest wynikiem pozostałego ekstraktu, który tworzy jego bazę smakową. Dopiero na dalszym planie pojawiają się składowe pochodzące od pracy zastosowanych drożdży. Znajdziemy w nim aromaty suszonych owoców, kwiatów, estrów, a także lekki aromat rozpuszczalnikowy oraz wyższych alkoholi. Bogaty, zbożowy smak, skontrowany jest chmielową goryczką, która zamyka nam całość, tworząc zapadający w pamięć trunek.
Woda, słody jęczmienne (Pale Ale, Pilzneński), słody żytnie (jasny, Cararye), chmiel, drożdże.
Sklepy specjalistyczne, Duży Ben
Opinie użytkowników
Brak komentarzy dla tego piwa.