Amber Koźlak
Amber
Chmiel to nie jedyne, co w piwie istotne. To tylko jeden z wielu elementów. Dlatego w dobie zachwytu nad chmielem warto czasami przyjrzeć się piwom, które skupiają się bardziej na słodach.
Tak też zrobiliśmy i uwarzyliśmy naszego Koźlaka, czyli bocka. Piwo wyjątkowe o charakterystycznej rubinowej barwie i esencjonalnym karmelowo-chmielowym smaku. Trwała, drobnopęcherzykowa piana jest jasna i tylko lekko zabarwiona kolorem piwa. W aromacie oczywiście wyczuwalne nuty słodowe, które przypominają zapach ciemnego pieczywa. Poza tym delikatna śliwka i rodzynki. Wyraźne smaki słodowe są dobrze zbalansowane z goryczką.
Koźlaka warzymy od 2003 roku.
Dobrze sprawdzi się jako dodatek do mięs wędzonych i grillowanych oraz do salami. Tworzy świetne połączenie z wszelkimi serami: pleśniowymi, zapiekanymi, smażonymi. Dobrze sprawdzi się także jako dodatek do deserów i lodów.
Serwować w szklance typu tulipan w temperaturze 12-14°C.
Metoda warzenia: dolna fermentacja, długie leżakowanie
Pasteryzacja: tak
woda z własnych ujęć głębinowych; słody jęczmienne jasne i karmelowy; chmiel aromatyczny i goryczkowy; drożdże dolnej fermentacji z własnej stacji propagacji
Opinie użytkowników
Zdjęcie: