Amber Pszeniczniak
Amber
Piwo pszeniczne pełne zapachów dojrzewającego zboża, chrupiącego chleba i świeżego ziarna. To jeden z najstarszych stylów piwa w Europie, który dzięki Pszeniczniakowi odzyskuje swój polski charakter. Pszeniczniak inspirowany kilkusetletnią tradycją warzenia tego piwa na Pomorzu to piwo, w którym klasyczne bananowo-goździkowe nuty harmonijnie przenikają się z delikatnie chmielową goryczką. Warzony metodą górnej fermentacji. Naturalnie mętny.
Warzony jest metodą górnej fermentacji. Oznacza to, że do jego produkcji stosuje się specjalne szczepy drożdży. Powodują one, że proces fermentacji przebiega w wyższej temperaturze, a piwo zawiera większą ilość estrów, stanowiących klucz do charakterystycznego, bogatszego bukietu. W aromacie wyczuwalne klasyczne nuty dojrzałych bananów i goździków, które harmonijnie balansuje goryczka. Kolor jasny, słomkowy. Smak delikatny, orzeźwiający. Brak filtracji sprawia, że piwo jest naturalnie mętne. Posiada charakterystyczną dla stylu obfitą pianę.
Pszeniczniaka warzymy od 2012 roku.
Piwa pszeniczne po niemiecku to „Weißbier”, czyli białe piwo. I podobnie jak białe wina, nasz Pszeniczniak świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań z ryb, owoców morza lub zapiekanych warzyw. Takie połączenie podkreśla smak potraw.
Serwować w szklance typu weizen w temperaturze 8-10°C.
Metoda warzenia: tradycyjna, górna fermentacja, długie leżakowanie
woda z własnych ujęć głębinowych; słód pszeniczny, słód jęczmienny; chmiel aromatyczny i goryczkowy; drożdże górnej fermentacji z własnej stacji propagacji
Opinie użytkowników
Gdzie kupione:Monopolowy 24H